JPiri

Suomi vs. Ruotsi -Kiekko

Tämä aihe pureutuu nyt muualle kun suomen politiikkaan, fennovoimaan, ruotsin poliitiseen kriisiin jne.. Puhutaan välillä minunkin taholta jostain muusta kun "vakavista asioista".

 

Kun katsoo kiekkoilun eroa Suomen ja Ruotsin välillä, on syke ihan eri tasolla. Inhoan Ruotsalaisten kiekkoa MM- ja olympiakisoissa. Se näyttää niin hannu hanhi meiningiltä, ettei paremmasta väliä. Välillä se kyllä sitä onkin.


Kun seuraa sm-liigaa, khl, ruotsiliigaa ja nhl:ää, ymmärtää hyvin nopeasti esimerkiksi sm-liigan ja ruotsiliigan eron. Pelirytmi on täysin toisenlainen. Ruotsiliigassa jätkät vetää kiekon perässä täysillä ja paikkaa kavereiden tekemiä virheitä. Suomiliigassa ei jakseta ottaa sitä paria potkua korjatakseen kaverin virheet koska oma paikka on pidettävä.

Ruotsiliiga ja suomiliiga on ihan eriä katsella. Vaikka joukkeista et tietäisi hölkäsenpöläystä, niin ruotsiliigan pelityyli tempaa mukaansa. Se miten kaverit liikkuu ja tekee joka pelissä 110% kentällä on jotain todella miellyttävää katseltavaa.

 

Verrataan sm-liigaan. Siellä kaverit puristetaan muottiin ja luovuus lähes tapetaan. Jätkät ei uskalla mennä, koska merkkausvirhe voi kostautua koska muut pelaa pelikirjan mukaan. Taitoyksilöitä ei ole taidettu kun viimevuosina alkaa ymmärtämään ja treenaamaan. Onko esim kärppien Puljujärvi, Kalapudas, Mäenalanen, Niemelä ja Jukuri sitä ryhmää joille on taitotason mukaan annettu ”eri vapauksia” ja koulittu taitavista junnuista entistä taitavempia.

 

Entä Kasperi Kapanen, taitava kun mikä ja tekee tuhoa sm-liigassa. On tainnut isä opettaa valmentajien lisäksi paljon (varmasti lahjakkuuskin ratkaisee näissä asioissa paljon kuten kärppä junnuilla).

 

Silti tuntuu, että kärppä myllystä tulee todella kovia tulokkaita joka vuosi ja kärppien taival on sm-liigan kärkipäässä turvattu.

 

Mutta se ei ole hyvä että yksi joukkue dominoi mitään liigaa. Tiukat matsit ja jännitysmomentit pitää katsojat varpaillaan. Voitto voi tulla joskus räkämaalilla, ja kyllä se suututtaa.. Ihan tosi, se tuntuu tosi pahalta pelaajien puolesta kun katsoo tehdyn työn määrään ja toinen voittaa parilla sinne päin huitaisulla.

 

Palaan taas tuohon ruotsikiekkoon. Juma se on vauhdikasta. En yhtään ihmettele että Ka(m)ralahti lähti HV71 Jokereista. Jätkä teki kovan duunin jokereissa, mutta jatkopahvista ei ollut varmuutta. HV71 tarjosi jotain mukavaa ja varmaa. Ei se Jere enään nuori poika ole, ja jokereihin taatusti on tän kauden jälkeen tyrkyllä melkoista sakkia. Toivottavasti eivät jokereilta vie LOKOMO -ketjua.

 

Vaikka jokereita en kannatakkaan, niin seuraan toki heidän peliään (varsinkin Ohtamaan ja Aaltosen). Kärppä fani kun olen. Olen tietysi iloinen kun jokerit voittaa otteluita, ja tuumasinkin joukkueen lopullisen kokoonpanon kuullessani, että tässähän on jengi joka voi mennä ihan hyvin finaleihin asti. Tuo tuumaus odottaa enää varmistumistaan.

 

Jokatapauksessa, antakaa luovuuden kukkia, kannustakaa ja kehittäkää sitä. Älkää tehkö suomikiekosta muottiin puristettua sontaa. Toisilla on rahaa maksaa taito ja teho, toisilla on vain tahto. Suomalainen syttyy monesti siihen tahtoon. Laitetaan kiekko meillä siihen kuosiin, että siellä on tieto, taito ja tahto!

 

Silloin seuraan mielellään jokaisen sm-liiga joukkueen matseja ja olen jokaisen joukkueen fani. Tunnetta, taitoa, tietoa ja tahtoa! Niistä minä tykkään.

 

Pärjätään noille ruotsalaisille, venäläisille ja kanukeillekkin paljo paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Piri

Just teki Byrnas - Linkoping HC matsissa hienon ilmasta napautus maalin. Komea!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tuo ero taidossa johtuu Nuori-Suomi perseilystä. Ideahan oli hyvä. Kaikki pääsevät pelaamaan ja pieniä lapsia ei jaeta tasoryhmiin. Tämä homma apinoitiin nimenomaan Ruotsista. Samalla kuitenkin lahjakkaat yksilöt joutuivat pelaamaan itseään paljon heikompien kanssa, jolloin harjoitusten ja pelien taso laski huimasti. Ei menty eteenpäin yksilöiden, vaan massan ehdoilla. Tasapäistäminen oli päivän sana.

Ruotsi (joka siis oli aloittanut oman sosiaalikiekkoilukokeilunsa jo aikaisemmin) heräsi vuosituhannen vaihteessa karmeaan todellisuuteen, kun juniorit eivät enää pärjänneet kansainvälisesti. He tekivät täyskäännöksen. Harjoittelussa lähdettiin korostamaan henkilökohtaista taitoa, ratkaisuhalukkuutta ja pelirohkeutta. Pelaajat jaettiin tasojen mukaan ryhmiin. Korjauslliike alkoi kantamaan hedelmää noin viisi vuotta myöhemmin ja menestys sekä junioreissa, että aikuisissa on ollut huikeaa. Ruotsi tuottaa joka vuosi useita NHL:n ykköskierroksen varausta.

Suomessa korjausliike on aloitettu, mutta yksi kiekkosukupolvi ehdittiin menettämään. Ei ole sattumaa, että ikäluokan 1983 (viimeinen ikäluokka ennen Nuorta Suomea) jälkeen suomalaisten NHL:n kärkikierrosten varaukset ovat olleet yksittäistapauksia, eikä yhtään edes korkean profiilin (tähtipelaajista puhumattakaan) NHL-pelaajaa ole Suomi pystynyt tuottamaan kymmeneen vuoteen (maalivahdit poislukien, mutta heitä onkin valmennettu yksilöinä).

Suomessa virheen tunnustaminen on luonnollisesti vaikeata ja virkamiehelle mahdotonta. 2011 maailmanmestaruuden jälkeen Ylen jossain ohjelmassa pari opetus- tai kulttuuriministeriön ja (en nyt muista ketä olivat ja mikä ohjelma) virkamiestä pitivät maailmanmestaruutta ja Mikael Granlundia osoituksena Nuori Suomen toimivuudesta. Jukka Jalonen oli suhteellisen vaikeana, kun joutui kuuntelemaan näiden idioottien jorinoita. Virkamiehet eivät huomioineet sellaista pikkuasiaa, että Granlund oli ensimmäinen ykköskierroksella varattu kenttäpelaaja vuosikymmeneen.

Nyt Nuori Suomi on jo onneksi haudattu. Tasoryhmät ovat käytössä ja omatoimista harjoittelua korostetaan. Valmennusta pyritään viemään eteenpäin yksilön ehdoilla. Taito on päivän sana. Uusi sukupolvi on onneksi jo lyömässä läpi. Muutoksen heijastuminen esim. Liigan tasoon näkyy kuitenkin vasta muutaman vuoden kuluttua. Pelaajien on pakko noudattaa tiukasti pelikirjaa, koska taitotaso on yksinkertaisesti liian heikko vauhdikkaampaan peliin.

Jaksa uskoa. Jaksa odottaa. Kyllä suomikiekko vielä nousee suosta.

Käyttäjän JuhaSjberg kuva
Juha Sjöberg

2009 Suomessa kaikki isot kiekkovaikuttajat ja valmentajat kokoontuivat tosiaan Vierumäelle pohtimaan kiekon tulevaisuutta ja mistä johtuu,että Suomesta ei silloin tullut yhtään huippuyksilöitä.

Tämän jälkeenhän seuroihin on palkattu taitovalmentajia koti MM-kisojen tuotoilla. Tulokset alkavat näkyä muutaman vuoden päästä oikein todenteolla ja 1990 luvun lopun ikäluokat ovat pelaajamassalaadultaan parempia.

Sitä vain ihmettelen koska nuo 1990 luvun alun ja puolenvälinkin ikäluokat kärsivät Nuori-Suomi ajattelusta, niin vuosina 2010-2014 Suomesta on tullut 8 ykköskierroksen varausta. 2005-2009 Suomesta ei varattu yhtään kenttäpelaajaa ekalla kierroksella nhl:ään. Tosin 2009 varaustilaisuudesta Esim Sami Vatanen ja Jyrki Jokipakka ovat nyt vakiinnuttaneet paikkansa omien joukkueidensa puolustuksesta ja Vatanen vielä korkealla pakkien pistepörssissä.

Kokonaisuutena on pakko sanoa, että tilanne Suomikiekossa on parempi kuin moneen vuoteen, ottaa huomioon, että nahilassa ei pelaa enää kun 2 1970 luvulla syntynyttä pelaajaa.